Gołąbki bez mięsa

Wczoraj robiłam tradycyjne gołąbki -już nie będę pokazywać, bo na blogu jest już sporo przepisów [klik], a że kapusta była wielka, bo chyba z 5 kg ważyła, więc zrobiłam też gołąbki bezmięsne.Dla mnie smakowały i na pewno zrobię jeszcze je nie raz.
  •  kapusta
  • 1 woreczek ryżu [ 100 g]
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g]
  • około 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 -2 marchewki
  • 1 jajko
  • pieprz, majeranek, wegeta
  • listek, ziele
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana
  • koperek
Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Kaszę i ryż ugotować w osolonym wrzątku.Wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu.  Dodać jajko, przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości kapusty.Na koniec dodać śmietanę i koperek.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.