Nic tak nie poprawia humoru jak duża blacha ciasta z owocami 😉 Możecie użyć dowolnych owoców sezonowych np. truskawek, malin, borówek czy jeżyn.
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 300 g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
Beza:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce:
- 500 g owoców sezonowych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka cukru (można pominąć)
Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami.
Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 20 cm.
Ok. 3/4 schłodzonego ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Resztę odłożyć do lodówki.
Ciasto w blaszce nakłuć widelcem.
Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Jeśli truskawki są bardzo duże, pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z bułką tartą i cukrem.
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane owoce.
Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać startą na tarce pozostałą częścią ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.
Kroić dopiero po ostudzeniu.
Czy z jabłkami też będzie dobrze?
Myślę, że tak 🙂 tutaj podobne z jabłkami – http://www.bullio.pl/szarlotka-z-beza/
Wspaniałe!
Uwielbiam takie letnie ciasta!
🙂
Też uwielbiam 🙂
Latem nie ma lepszych ciast od tych zwykłych z owocami 🙂
Oj tak, trzeba doceniać owoce sezonowe 🙂
smak lata 🙂
Dokładnie 🙂