sobota, 30 czerwca 2018

Domowa kostka rosołowa

Podstawowy składnik wielu dań, który można przygotować bardzo szybko. 









Składniki

  • pęczek młodej marchewki
  • pęczek młodej pietruszki z natką
  • 2 młode selery z natką
  • 2 młode pory
  • garść świeżego majeranku
  • garść świeżego rozmarynu
  • garść świeżego tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 2 suszone kapelusze prawdziwków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 120 g grubej soli morskiej

    Przygotowanie

    1. Marchewki, pietruszki, selery myjemy, obieramy. Natki zostawiamy.
      Pory myjemy.
      Paprykę kroimy w paski.
      Pomidory kroimy na pół.
      Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy białe wino i gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem przez 30 min.
      Następnie studzimy, mielimy na najmniejszych oczkach, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pieczemy 25 min w temperaturze 130°C, zaczynając od zimnego piekarnika. Studzimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz