TARTALETKI Z OWOCAMI

by Magdalena Indyka
tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,
image_print

Tartaletki z owocami zrobiłam na przyjęcie urodzinowe mojej chrześnicy Karolinki. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z mrożonych owoców. Potem zrobiłam je też ze świeżymi i miałam problem ze stwierdzeniem, które lepsze! Może Wy mi pomożecie? Dajcie znać :). Polecam też kakaową wersję tartaletek.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Szukasz pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla Baletnicy?
Zapraszam do obejrzenia aranżacji Urodziny Baletnicy.

Składniki na ciasto (ok 20 mini-tartaletek):

  • 125 -150 g mąki pszennej krupczatki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  1. W misce lub na stolnicy umieszczamy przesianą mąkę (125 g), pokrojone w kostkę masło, cukier puder i sól. Krótko wyrabiamy ciasto, aby rozetrzeć masło i dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Ale uważajmy, aby nie wyszło za suche.
  2. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok 2 godzin.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Ciasto lekko podsypujemy mąką podczas wałkowania. Następnie wycinamy kółka o średnicy większej od naszych foremek.
  4. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je krążkami z ciasta. Delikatnie wylepiamy boki. Dno nakłuwamy widelcem.
  5. Foremki z ciastem schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 – 20 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do zezłocenia. Wyciągamy i studzimy.
  6. Każdą tartaletkę wypełniamy frużeliną z owoców i dekorujemy kremem kokosowym. Jeśli mamy świeże owoce najpierw wypełniamy babeczki kremem, a potem dekorujemy świeżymi owocami.
  7. Tartaletki z owocami przechowujemy w lodówce.

Frużelina owocowa:

  • 200 g mrożonych owoców
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego, do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia.
  2. Owoce umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na małym ogniu, aż puszczą sok i się ‘rozpaćkają’. Gdy będą już gotowe i bardzo gorące wyłączamy palnik.
  3. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie, aż się całkowicie rozpuści. Studzimy frużelinę i wkładamy do lodówki, aby szybciej stężała.
Krem kokosowy:
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietanki 30/36%, schłodzonej*
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

*Zamiast śmietanki 30/36% polecam użyć śmietanki kokosowej.

  1. W misce umieszczamy śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Mikserem (średnie obroty) miksujemy, aż otrzymamy gęsty, jednolity krem. Dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy.
  2. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy/wypełniamy tartaletki z owocami.

 

Uwagi:

  1. Tartaletki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ok 7 dni.
  2. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,

tartaletki z owocami, mini tartaletki z owocami, kruche ciasto z kremem, mini babeczki z owocami, krem kokosowy, frużelina, owoce,Źródło przepisu na ciasto Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Angelika 23/10/2020 - 23:18

Mam pytanie, jakich mrożonych owoców użyłaś i czy frużelina wyłożona dzień wcześniej na spody babeczek, gdzie będą podawane dnia następnego nie sprawi, że ciasto zmięknię? I jaką konsystencję powinna mieć wykładana frużelina?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/10/2020 - 23:05

Kupiłam mrożone owoce leśne (taka mieszanka owoców z Hortex). Lepiej wyłożyć frużelinę w dniu podania. Można też posmarować trochę tartaletki rozpuszczoną czekoladą i na to dać frużelinę, wtedy ciasto tak nie zmięknie. Ale w lodówce babeczki tak i tak wchłoną wilgoć i trochę zmiękną. Frużelina powinna mieć konsystencję kisielu.

Odpowiedź