30 cze 2018

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM



Dziś Zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane (z gotowanych ziemniaków) z sosem pieczarkowym.
Danie to robi się w miarę szybko ,nie jest drogie a smakuje rewelacyjnie. Z podanych składników to wyszło mi ok 20 kotlecików.
Smacznego :)

Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ , będzie mi bardzo miło. 😊
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
Składniki na kotlety:
 
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 cebule
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
Bułka tarta do panierki
Składniki na sos pieczarkowy:
8 pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koperku drobno posiekanego
300 ml śmietany 18%
Olej rzepakowy do smażenia
Sól pieprz do smaku


Przygotowanie kotletów :
 
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie przeciskam przez praskę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy ,podsmazam na oleju na złoty kolor.
W miseczce łączymy wszystkie składniki kotletów i dokładnie mieszamy.
Z porcji ziemniaczanej ,bierzemy kulkę (wielkość dowolną) ,obtaczamy w bułce ,lekko spłaszczaniu i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Przygotowanie sos;
Cebulkę obieram i kroję drobno,czosnek przeciskam przez praskę .
Pieczarki myję i kroję w plastry .
Paprykę myję i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , dodaję pieczarki, paprykę ,cebulę i czosnek oraz przyprawy smażę na rumiano. Dodaję koper ,zmniejszam ogień i dodaję śmietanę . Mieszam . Można jeszcze doprawić sos do smaku przyprawami. Zdejmuję z ognia w chwili kiedy powstaną małe bąbelki (uważamy by śmietana się nie zważyła) .

Podajemy kotleciki polane sosem. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF