29 czerwca

Muffiny z jagodą kamczacką, na oleju

Muffiny to deser/ciastko, które zawsze się sprawdzi - szybkie do zrobienia i kilka minut pieczenia. Zawsze się udają i każdy je lubi, przynajmniej w moim domu. Dodatkowo ich atutem jest, że można je zabrać w każde miejsce - do szkoły, pracy, na wycieczkę, spacer czy plac zabaw. Te zostały wzbogacone o kilka cennych witamin, jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Nic tylko jeść, jeść i jeść!

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju

dodatkowo:
jagoda kamczacka
cukier puder
foremki do muffinek


Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy jajko, olej oraz mleko, następnie dodajemy składniki suche tj, cukier 
i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ja tym razem piekłam w dużych kartonowych foremkach do muffinek. Wyszło mi 8 sztuk z taj proporcji ciasta. 
Nakładamy ciasta około 1/2 wysokości foremki, na wierzch wkładamy po około 10 owoców jagody kamczackiej, dokładamy po 1-2 łyżki ciasta.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, góra-dół, pieczemy 25 minut.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger