czwartek, 28 czerwca 2018

Naleśniki z wiśniami🍒

Wisienki na TOPie

      Sezon na wiśnie🍒 trwa, więc aż się prosi by pokazać, co można zrobić z wiśni, po za zjadaniem ich prosto z drzewa, z myciem lub bez mycia...
      Tym razem Aga przygotowała atrakcje dla dzieci, czyli naleśniki z wiśniami🍒.
      Potem będą dla mnie naleśniki z kapustą i czymś tam jeszcze, ale o tym w innym wpisie. Zresztą były już krokiety o podobnym składzie, a przepis jest już na blogu...

Składniki nadzienia:
  • wiśnie prosto z drzewa
  • cukier, ksylitol lub inne słodzidło
Przygotowanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Gotowe przekładamy do rondla, podlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Jak się wiśnie zagotują zdejmujemy pokrywkę i gotujemy (co jakiś czas mieszając) na wolnym ogniu aż nadmiar soku odparuje. Wtedy dodajemy cukier lub inne słodzidło (ilość według własnego upodobania) i dalej gotujemy, często mieszając, aż całość lekko zgęstnieje.

Składniki na naleśniki:

  • 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz