Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 28 czerwca 2018

Chleb duński

Jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na chleb wieloziarnisty, gdzie nie było ani grama drożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający!
Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów.
Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz odpowiednich płatków- może być także bezglutenowy. Zrobisz go w kilka minut, choć ze zjedzeniem poczekać najlepiej cały dzień.
Co jeszcze można o nim powiedzieć? Że jest bardzo syty i smakuje wyjątkowo w każdym zestawieniu- słodkim i słonym. Nie kruszy się, ale pod warunkiem właśnie, że damy mu chwilę odpocząć ;) Zapoznajcie się z przepisem, a jak już upieczenie, to podzielcie się wrażeniami. Czekam!


Składniki na formę 20x10cm:

Ok 40g oleju kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
350ml zimnej wody
100g pestek słonecznika
100g siemienia lnianego
50g migdałów (najlepiej całych)
30g orzechów laskowych
100g otrąb pszennych
50g płatków jaglanych
50g pestek dyni
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżka nasion chia
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Olej kokosowy oraz syrop umieszczamy w misie TC z założonym mieszadłem. Ustawiamy prędkość 3, temperaturę 80⁰C i czas 90 sekund.
Po skończonej pracy zamieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania, dolewamy wodę i wsypujemy pozostałe składniki. Uruchamiamy manualnie- prędkość 6 i czas 2 minuty. Przygotowaną masę umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Mocno dociskamy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Odstawiamy na 6 godzin (lub dłużej) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na jedną godzinę. Upieczony chleb pozostawiamy w formie najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Składniki suche mieszamy ze sobą.
Olej kokosowy roztapiamy na patelni. Dodajemy syrop z agawy oraz wodę. Przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy łyżką, do momentu aż całość nabierze jednakowej wilgotności. Przygotowaną masę umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Mocno dociskamy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Odstawiamy na 6 godzin (lub dłużej) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na jedną godzinę. Upieczony chleb pozostawiamy w formie najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.