X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyTarty, quiche i zapiekanki

Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku

Nasi sąsiedzi przywieźli nam ogromną siatkę czereśni. Bardzo się ucieszyliśmy ale co zrobić z 4 kilogramami, tych skądinąd pysznych owoców? Wiadomo można zrobić np. przetwory, dżemy, konfitury. Niestety na to potrzeba czasu a u nas termin goni termin. No początek poszła ekspresowa tarta z czereśniami. Uffff jeszcze tylko 3,5 kg do przerobienia 😉

Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku

Ciasto (spód tarty):

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem:

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

Polewa

  • 450 g czereśni lub np. wiśni bez pestek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 140 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Mi ciasto wymieszał sześcioletni robot kuchenny model Zosia.  Na koniec zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Następnie piecz 15 minut w 180 °C.

Krok 3:

Krem:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Na koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Krem ułóż na ostudzonym spodzie tarty.

Krok 4:

Polewa:

Czereśnie wsyp do rondelka. Zalej połową wody (70 ml). Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj resztę zimnej wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko gotuj do momentu zgęstnienia. Na koniec tak przygotowaną polewę przełóż na tartę.

Dobry rok

Z pewnością mamy dobry rok na czereśnie. Trudno się nie zgodzić patrząc na ceny, oraz bazarki obsypane pięknymi dorodnymi owocami. Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych owoców. Latem przede wszystkim cudownie orzeźwia, dostarcza cukru, całkiem dobrze znosi próbę czasu i temperatury. Uwielbiamy zabrać całą miskę umytych czereśni i chrupać w słońcu lub np. nad wodą.

Szybka akcja

Tarta z czereśniami to z pewnością taka klasyczna szybka akcja. Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy 😉 Wybór padł na tarte, tą pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaje. Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao. Okej, dzieci nas do tego zmusiły. Nieskromnie przyznamy, że kruchy kakaowy spód, kremowy wypełnienie i soczyste czereśnie dają radę. Tarta z czereśniami to bez wątpienia prawdziwa słodka rewelacja.

Korzystajcie z sezonu

To co moi drodzy, korzystajcie z sezonu i ruszajcie do boju. Tarta z czereśniami sama się nie zrobi, w razie kłopotów piszcie pytania w komentarzu. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłam dziś tartę z czereśniami, bo wygląd tarty Bogusi robi wrażenie. Wszystko przebiegało ok, do chwili, kiedy wlałam żelatynę do bitej śmietany. Zrobił mi się ser ….ale szybko napisałam do Jakuba i odpowiedział mi dlaczego tak się stało. Zrobiłam drugi raz krem i już wszystko wyszło dobrze.Tarta wygląda super. Dziękuję bardzo , kolejny raz nie zostawiliście mnie bez odpowiedzi. Korzystanie z waszych przepisów to wielka przyjemność.

  2. Czy tartę pieczemy z jakimś obciążeniem na górze?
    180stopni z termoobiegiem?
    Po rozwianiu wątpliwości zaraz się zabieram za jej wykonanie 🙂

  3. witam,
    mam bardzo dużo czereśni (czym można złamać ich smak-dżem jest taki mdły). A do tego ciasta gotujemy czereśnie z pestkami?

Sprawdź również