Udka limonkowe

Kolejna propozycja jak urozmaicić przygotowanie i podanie zwyczajnych udek z kurczaka. Tym razem wykorzystałam do marynaty dużo soku z limonki, cukier brązowy, chilli dzięki czemu udka się pięknie przyrumieniły, nabrały lekko azjatyckiego smaku i były przede wszystkim pyszne. Polecam. 

udka, kurczak, grill, limonka, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Udka limonkowe
  • 3 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 2 limonek
  • garść kolendry
  • mała papryczka chilli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

W misce wymieszać 2 łyżki oleju, sok z limonek, sos sojowy, posiekaną kolendrę, posiekane chili, przeciśnięty czosnek, cukier i kumin, szczyptę pieprzu. Dodać udka kurczaka do marynaty i wymieszać. Przykryć i schłodzić przez min 1h. Rozgrzać piekarnik do 195 st. Podgrzać łyżkę oleju na patelni, dodać udka z marynatą i podpiec je z każdej strony przez 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Przenieść do nagrzanego piekarnika na tej samej patelni jeśli można lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 40 minut. Udekorować plasterkami limonki. Podawać z ryżem lub sałatką.


udka, kurczak, grill, limonka, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger