czwartek, 28 czerwca 2018

Pierogi z kurkami i czereśniami


  • farsz:
  • 400 ml umytych pokrojonych kurek,
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
  • 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli,
  • 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 3 łyżki masła,
  • ciasto:
  • 500 ml mąki,
  • 230 – 280 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki.
Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Farsz: cebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę).
Następnie dodać czereśnie i tymianek poddusić.
Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy.
Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły.
Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania.
Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.


Można podawać z wody, lub podsmażone.


Z tej porcji wyjdzie około 40 -45 pierogów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz