środa, 27 czerwca 2018

Chcesz być zdrowy(a) ? Pij sok pomidorowy !









Składniki :
dojrzałe pomidory
papryka ostra lub chili w proszku
sól naturalna ( nieoczyszczona )  

Sposób wykonania :
 Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na małym ogniu, gotuj do momentu, aż pomidory całkiem się rozgotują . Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą  łyżką . Następnie przecedź całość przez gęste sitko, resztki pomidorów przegnieć przez sitko za pomocą okrągłej drewnianej pałki. Na sitku powinny zostać tylko łupy i pestki. Uzyskany sok dopraw do smaku solą i ostrą papryką lub chili, dokładnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz na ostro, nie dodawaj papryki lub chili. Sok rozlej do małych słoiczków lub buteleczek, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. Przed wypiciem możesz lekko podgrzać, przelej do szklanki. Sok pomidorowy to źródło likopenu, substancji, która znana jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Likopen pomaga również stymulować krążenie krwi, a także obniża ciśnienie. Warto wiedzieć, że likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego poleca się picie soku pomidorowego po zjedzeniu obiadu, to poprawi wchłanianie cennego składnika . 

 Rada : Najlepsze pomidory na sok to te, ekologiczne np. z własnego ogródka. Sok pomidorowy najlepiej jest robić w lipcu - sierpniu, z pomidorów, które dojrzewają na świeżym powietrzu lub w przydomowej foli. Nie używajmy pomidorów spod foli wielkotowarowych !



                       Pozdrawiam serdecznie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz