Recent Posts

środa, 27 czerwca 2018

Pulpety pietruszkowe

Jak dokładnie wiecie gatunków pulpet może być bardzo dużo. Dzisiaj dodajemy sporo zieleniny (w ten sposób możemy ją też przemycić). Traci ona wiele na wartości podczas gotowania, ale lepsze to niż nic. Pulpety gotujemy stosunkowo krótko i delikatnie.



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też inne)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka almette śmietankowe
  • Bulion/woda




Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubrycę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety. Gotujemy je w niewielkiej ilości bulionu warzywnego (ewentualnie osolonej wody) przez kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette śmietankowe. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz