Torcik jogurtowo-kokosowy

 

Pyszne ciasto bez zbędnych kalorii. Mleczko kokosowe dodane do jogurtu zdecydowanie podwyższa walory smakowe. Torcik przedstawiam w dwóch wersjach z poziomkami lub truskawkami, z galaretką w środku lub bez . Poziomki prosto z lasu, pachniały obłędnie:)

Składniki

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 duże jogurty naturalne 0%
  • 1 mleczko kokosowe( schłodzone w lodówce około 1 h lub w zamrażarce około 0,5 h
  • 2 galaretki truskawkowe lub 3 jeżeli wersja z galaretką w środku
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g truskawek lub poziomek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody( nie wrzącej)
  • tortownica 23 cm

Żelatynę rozmieszać dokładnie w 1/4 szklanki gorącej wody,wystudzić.  Dwie galaretki rozpuścić w 70o ml wody. Jeżeli używamy dodatkowej galaretki do środka, rozpuścić ją w 300 ml gorącej wody. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty.

Jogurt zmiksować z cukrem. Dodać mleczko kokosowe, wybierając łyżką tylko białą część, dalej mieszając wlać żelatynę. Całość wymieszać i wylać  1 część masy na  biszkopty. Na kilka minut do zamrażarki( można do lodówki ale potrwa to dłużej) Na stężałą warstwę jogurtu wlać 1 galaretkę i do stężenia . Następnie warstwę jogurtu i ponownie do stężenia. Kiedy zacznie tężeć ułożyć część owoców. Na wierzch, po stężeniu wylać 2 galaretki i ułożyć owoce.

W wersji bez galaretki w środku na tężejącym jogurcie ułożyć owoce. Kiedy dobrze zastygnie wylać dwie galaretki i ułożyć owoce. W obydwu wersjach na kilka godzin pozostawić w lodówce .

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *