Ostatni weekend spędziłam u rodziców, więc nie mogłam sobie odmówić zebrania wiśni, truskawek i czarnych malin. Do tego w sobotę przypadał Dzień Ojca, więc zrobiłam dla Taty szybkie ciasto z letnimi owocami! Idealnie wyrośnięte, maksimum smaku, przy minimum pracy. Polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 600-700 g owoców: wiśnie, truskawki, czarne maliny lub inne owoce sezonowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem, tak by powstała jasna, puszysta masa. Następnie wlać mleko, i na zmianę dodawać mąkę z olejem, mieszając na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 36×24 cm). Na wierzchu ułożyć owoce. Jeśli są bardzo soczyste, to można oprószyć je wcześniej mąką ziemniaczana.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 45-50 minut.