środa, 27 czerwca 2018

Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki



Chleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam?J
Tak dla orientacji 2 foremki o rozmiarach 25x12, ciasto powinno sięgać do połowy foremki. Okaże się czy trafiłam, jak ktoś się pokusi na upieczenie tego chleba.
Wyczerpały się baterie w wadze kuchennej a i zapas baterii się skończył. Musiałam sobie radzić mierząc składniki szklanką.
Poza tym, przyda się jeden przepis nie w gramach tylko na szklanki. Użyłam szklanki o pojemności 250ml. Można użyć nawet szklanki o dowolnej pojemności. Ważne, aby wszystkie składniki były mierzone tą samą szklanką czy kubkiem.
Orzechy nadały smaku i cudownego zapachu. Polecam ten rodzaj orzechów chociaż cena nie jest mała, ale są zdrowe i pyszne.



Chleb z orzechami brazylijskimi


Na zaczyn

  • 2 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720.

Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720,
  • 2 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki pokrojonych orzechów brazylijskich,
  • sól.
  
Składniki ciasta właściwego mieszamy na koniec dodajemy orzechy. Wyrabiamy ciasto kilka minut i pozostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
Ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką foremek i pozostawimy do wyrośnięcia.
Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 230st przez 15 minut. Następnie dopiekamy około 30-35 minut w temperaturze220st.
  

1 komentarz:

i poczekaj na jego moderację

Print