środa, 27 czerwca 2018

Zupa szczawiowa z kalarepą

W planach miałam zupę szczawiową a że akurat miałam pod ręką kalarepkę to powstała szczawiowa z kalarepką. Wyszła bardzo pyszna zupka więc polecam spróbować takiego zestawienia.

składniki:

4 nieduże kalarepy (ok 500 g po obraniu)
150 g świeżego szczawiu
1 marchewka
1 l bulionu, miałam drobiowy
100 ml śmietanki 30 %
sól do smaku

Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szczaw posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka, nie potrwa to długo ok 10 minut. Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę.  Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką.

1 komentarz:

  1. Cześć witam cię bardzo serdecznie w ten piękny aczkolwiek nieco chłodny środowy dzień Ależ Narobiłaś mi smaka Uwielbiam zupę z kalarepy ze szczawiem nie miałam jeszcze nic wspólnego ale chętnie spróbuję to co tutaj prezentujesz wygląda bardzo apetycznie Pozdrawiam cię serdecznie Życzę ci przyjemnego dnia oraz mnóstwo fantastycznych chwil w ciągu tygodnia no i oczywiście mnóstwa kulinarnych pomysłów


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń