Szybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Moje placki były przygotowane z sosem czosnkowym ( przepis we wcześniejszym wpisie https://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-czosnkowy/) Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce jarzynowej co powoduje ,że są chrupiące, bardziej niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodaje również mąka krupczatka i 2 jajka.
Składniki
- 4 duże młode ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki krupczatki( w zależności jakie były ziemniaki)
- sól, pieprz wedle uznania
- olej do smażenia
Ziemniaki ścieramy na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, tyle aby placki nieco w nim były zanurzone. Formujemy na patelni po 2 dość duże placki ( można zrobić mniejsze jeżeli wolimy bardziej właśnie takie) z tego ciasta wyjdzie około 4- 5 sztuk większych. Smażymy na złoty kolor po dwóch stronach