Lato w pełni, więc zabrałam się za pyszną tartę, własnie w letniej odsłonie.
Kruchy spód, aksamitne wnętrze i pyszne sezonowe owoce, gwarantują, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
SKŁADNIKI:
na spód
80 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
15 g cukru pudru
1 jajko
50 g zimnego masła
szczypta soli
na krem
3 żółtka
60 g drobnego cukru
10 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
225 ml mleka
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
na wierzch
ulubione sezonowe owoce
płatki migdałowe prażone
drobne listki mięty
A jak to zrobić:
Mąkę i zmielone migdały przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i całość posiekać nożem.
Dodać jajko, cukier i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Formę na tartę (w moim przypadku prostokątną, jeśli macie okrągłą o średnicy 28-30 cm składniki należy podwoić) wyłożyć ciastem i delikatnie nakłuć widelcem.
Na ciasto położyć papier o obciążyć go np. fasolą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut, po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze około 10 minut.
Gotowy spód do tarty pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać mąki, 50 ml mleka, ekstrakt migdałowy i zmiksować.
Pozostałe mleko wlać do rondelka i zagotować.
Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje jak budyń.
Dodać masło i wmieszać je w krem, aż do roztopienia.
Gotowy krem wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić.
Na schłodzoną tartę wyłożyć owoce, wierzch posypać płatkami migdałowymi i świeżymi listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz