FONDUE SEROWE Z BOCZKIEM I WARZYWAMI

Zainspirowana moją ostatnią podróżą do Chin i pracą na targach SIAL stworzyłam kolejne pyszności!

Jak wiecie pojechałam tam na zlecenie firm zajmujących się wyrobem świetnych serów oraz produktów nabiałowych.

Ilość sera oraz mnogość smaków zainspirowały mnie do przygotowania genialnego fondue.

Fondue to nic innego jak potrawa przygotowana z gorącego sera oraz białego wina, podawana w podgrzewanym garnku.

Popularna szczególnie w Szwajcarii, Francji i we Włoszech.

Ja stworzyłam moją, polską wersję, a do jej przygotowania wykorzystałam ulubione sery.

Danie zniknęło błyskawicznie!

Ps. jest ono genialnym pomysłem na mistrzostwa w piłce nożnej!

Nie wiem czy kibice bardziej się będą skupiać na meczu czy na jedzeniu! ;)

Może sprawdzicie?!

Polecam!

  

SKŁADNIKI:

* ser Szwajcar – 300 g

* ser Bursztyn – 200 g

* wędzony boczek – 100 g

* cebula – 1 szt

* świeży szczypiorek

* chili – 1 szt

* czosnek – 1 duży ząbek

* białe wino – 250 ml

* sól, pieprz, gałka muszkatołowa

DODATKOWO:

* świeża bagietka

* grzanki z oliwą i czosnkiem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy.

Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue ( resztę zostawiamy w środku ), wlewamy wino, podgrzewamy.

Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką.

Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior.

Podajemy gorące!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress