sobota, 23 czerwca 2018

Wegańskie łazanki + filmik

wegańskie łazanki
Proponuję dziś przepis na moje ulubione łazanki - wegańskie, są tak pyszne, że całkowicie przysłoniły swym urokiem mój poprzedni przepis - Łazanki bezglutenowe z boczkiem.
Przepis jest wegański, ale jeśli zastąpimy makaron bezglutenowym - wtedy otrzymamy wegańskie bezglutenowe łazanki. 

Do przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta.

Serdecznie zapraszam :-)
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 500 g makaronu typu łazanki
  • 1 cebula
  • ok. 300 g pieczarek
  • ok. 300 g kapusty kiszonej
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek.












2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.












3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok.
Nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy wg sugestii na opakowaniu.











4. Kiszoną kapustę siekamy i odkładamy na talerzyk.















5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy.















6. Wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.















7. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, którą solimy oraz sypiemy papryką mieloną słodką oraz wędzoną - sporo tej papryki. Mieszamy, smażymy. Następnie dodajemy pieprz, mieszamy, smażymy.










8. Następnie dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy, smażymy.















9. Dodajemy makaron. Mieszamy.
















10. Na końcu dodajemy ok. 1 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe.
Smacznego :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:




2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na łazanki! Sama bym na to nie wpadła! Zapisałam sobie i na pewno kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to moja ulubiona wersja łazanków, bardzo polecam i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń