Ciastka z Figami


Niedawno otrzymałam z firmy Helio pyszne naturalne figi które mnie zmotywowały by stworzyć delikatne,kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowy,które okazały się tak pyszne ze znikły w kilka chwil. Zapraszam was kochani do wypróbowania tego przepisu.

CIASTO:

150g mąki pszennej
50g cukru
50g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18% albo 24%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:

150g fig suszonych firmy HELIO Natura

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki.
2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem.
3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na 2 części, po czym każdą z tych części rozwałkujemy na wymiar około 10cmx33cm. Nakładamy farsz wzdłuż po czym zawijamy jak paszteciki, przecinamy na mniejsze kawałeczki około 5-7cm.
4. Przygotowane ciastka z figami pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180* około 25 minut.
5. Po upieczeniu i przestudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger