Lato i słońce wróciło, więc dzisiaj zapraszam na przepis na grillowaną karkówkę z pieczonymi ziemniakami i buraczkami, a wszystko to podane z porządną porcją zieleniny. Karkówka to królowa grilla. Grilluję ją w całości lub przygotowuję szaszłyki. Dzisiaj grillowałam kotlety z karkówki. Oczywiście mięso z grilla ma wspaniałe walory smakowe jeśli jest dobrze zamarynowane. Jeśli już planuję grill to zawsze marynuję mięso na noc i wyjmuję z lodówki na godzinę przed grillowaniem, aby mięso się nieco ociepliło. Grillowana karkówka pasuje z przeróżnymi dodatkami. Praktycznie każda sałatka do grilla świetnie komponuje się z karkówką. Dzisiaj przygotowałam pieczone ziołowe ziemniaczki i pieczone buraczki.
Grillowana karkówka
Składniki:
na 6 osób
1,2 kg karkówki bez kości
1 czosnek solo
1 cebula
100 ml białego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
100 g pomidorowego koncentratu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżka soli
Pieczone młode ziemniaki
800 g ziemniaków
1 łyżka dowolnie wybranych ziół, u mnie mieszanka do bruschety
3 łyżki oliwy
sól do smaku
Pieczone buraczki
1 kg buraczków
3 łyżki oliwy
sól morska gruboziarnista
2 łyżki balsamicznego octu
Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Pokrój karkówkę na 6 kotletów. Wymieszaj z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień grilluj kotlety, około 6-8 minut po każdej stronie. Ziemniaki umyj i pokrój na talarki o grubości 3 mm. Wymieszaj ziemniaki z oliwą, ziołami i sola. Ułóż na blaszy i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut jeśli są to młode ziemniaki. Po połowie czasu odwróć plasterki na drugą stronę. Buraczki obierz i pokrój na ćwiartki jeśli są bardzo duże. Polej oliwą i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez godzinę. Upieczone buraczki wyjmij do miski i gorące polej octem balsamicznym i posyp morską solą. Pdaj karkówkę z ziemniakami i buraczkami na talerzu obłożonym szpinakiem czy inną zieleniną. Smacznego!
SparaSpara
6 komentarzy
Karkówka z grilla zawsze smakuje. Pieczone buraczki świetnie komponują się z mięsem i do tego są bardzo zdrowe :)
Tak,tak! Zgadzam się!
Wręcz rzuciłybyśmy się na te ziemniaczki i buraczki <3
Takie młode i tegoroczne…pewnie!
Taka karkóweczka to idealne jedzonko dla kogoś kto tak bardzo lubi mięso jak ja :) Ślinka leci :)
O tak Aniu!Ja też bez mięska to długo nie wytrzymam