Poezja truskawkowa
W kalendarzu mamy lato a dziś świętujemy Dzień Ojca. Z tej okazji zrobiłam przepyszne ciasto z truskawkami. Truskawki niestety już się kończą więc to jest moje takie słodkie pożegnanie z nimi.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki
tortowej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
3/4 szkl.
cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 truskawkowe
galaretki
500 g pokrojonych
truskawek
ponadto:
500 g truskawek
2 galaretki
krystaliczne
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia
wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku
i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką
i pokrojonymi truskawkami. Masę wylać na biszkopt i odstawić do stężenia.
Galaretki krystaliczne rozpuścić w 750 ml wrzątku i
odstawić do wystygnięcia.
Na stężałej masie ułożyć połówki truskawek i zalać
tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.