niedziela, 24 czerwca 2018

CIASTO OWOCOWY POCAŁUNEK

Dziś zapraszam po przepis na letnią wersję bardzo popularnego ciasta USTA ADAMA. Ciasto jest bez pieczenia, więc w upały nie musimy włączać piekarnika. Jest bardzo lekkie, owocowe po prostu pyszne. Polecam :)




SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM
SPÓD:
2 opakowania okrągłych biszkoptów (360 g)
słoik powidła śliwkowego ok. 300 g


PIANKA:
2 jogurty greckie ( 800 g)
2 wiśniowe galaretki


WIERZCH:
2 krystaliczne galaretki smak truskawka - wanilia (Dr. Oetker) 
dowolne owoce u mnie truskawki, czereśnie, zielone winogrona



WYKONANIE:
Blachę wykładamy folią aż po brzegi (będzie łatwiej wyjąć).
Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą (płaską stroną do siebie) układamy jeden obok drugiego, jeśli trzeba docinamy.



PIANKA:
Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Jak zaczną się ścinać miksujemy razem z jogurtami greckimi. Piankę wylewamy na biszkopty. Chowamy do lodówki.



WIERZCH:
Dwie krystaliczne galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odkładamy w chłodne miejsce. Najlepiej zrobić to w pierwszej kolejności, zanim zabierzemy się za układanie biszkoptów.

Owoce myjemy, osuszamy i kroimy. Układamy na piance. Zalewamy dobrze ściętą, ale nadal płynną krystaliczną galaretką. Odkładamy na całą noc do lodówki. Nasze biszkopty w tym czasie zmiękną i będą dobrze się kroić.  Smacznego :)




4 komentarze: