Pikantna zupa serowa z batatem.
Chyba udało się Marzenie zaczarować rzeczywistość (z małą pomocą cukinii) i razem podnosimy wzrok w kulinarną przyszłość. W końcu: kto nie gotuje, ten... musi liczyć, że nakarmi go ktoś inny. ;)
No cóż, zupą można nakarmić się całkiem nieźle (i całkiem łatwo), a nawet w środku upalnego lata zdarzają się dni, kiedy wskazane jest rozgrzać serca szczyptą chili. Właściwie, to przecież gorące i bardzo pikantne potrawy (nie to, co moja łagodna zupka) popularne są przecież w tych bardzo słonecznych rejonach świata. Pisałem kiedyś o tym na pewno. Indie, a może Meksyk? Tak, ten drugi przychodzi mi na myśl w związku z moją jakże prostą (i smaczną!) potrawą.
To czarujmy dalej. ;)
Składniki:
No cóż, zupą można nakarmić się całkiem nieźle (i całkiem łatwo), a nawet w środku upalnego lata zdarzają się dni, kiedy wskazane jest rozgrzać serca szczyptą chili. Właściwie, to przecież gorące i bardzo pikantne potrawy (nie to, co moja łagodna zupka) popularne są przecież w tych bardzo słonecznych rejonach świata. Pisałem kiedyś o tym na pewno. Indie, a może Meksyk? Tak, ten drugi przychodzi mi na myśl w związku z moją jakże prostą (i smaczną!) potrawą.
To czarujmy dalej. ;)
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 duży batat
- 1500 ml bulionu
- 2 łyżki octu cydrowego
- 125 g startego cheddara
- sól
Wykonanie:
- Cebulę posiekać, posolić i podsmażyć do miękkości na oliwie, dodając pod koniec (około 10 minut) wymieszane przyprawy.
- Dodać pokrojonego w kostkę batata, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę i zalać bulionem.
- Gotować na małym ogniu około 30 minut - aż kawałki słodkiego ziemniaka staną się zupełnie miękkie.
- Zdjąć z ognia, dodać ocet i zmiksować blenderem.
- Dodać ser i wymieszać do jego całkowitego rozpuszczenia.
- Podawać z grzankami i posiekaną natką lub szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz