piątek, 22 czerwca 2018

MocnoKoKosoWy MusiK na BisZkopTOwyM SpodZie

składniki:
spód:
  • 2 jajka
  • 0,5 kubka mąki kokosowej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
mus kokosowy:
  • 1l mleka kokosowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 kuba wody
  • 0,5 kubka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru kokosowego
oraz:
  • kilka kostek Ptasiego Mleczka w białej czekoladzie od E.Wedel
  • galaretka krystaliczna
  • 250 g malin
  • kubek zaparzonej zielonej herbaty z cytryną




przygotowanie:
  • piekarnik ustawiamy na 160*C, w opcji góra dół, spod tortownicy wykładamy papierem
  • przygotowujemy biszkopt, ucierając masło z odrobiną cukru oraz wanilią, wbijamy jajka i przesiewamy mąkę, ciasto wylewamy do tortownicy pieczemy 15 do 20 minut, na złoty kolor do efektu suchego patyczka
  • galaretę przygotowujemy według informacji na opakowaniu
  • w międzyczasie przygotowujemy mus, żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy, mleko kokosowe ubijamy z cukrem i wiórkami
  • upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, nasączamy zaparzoną zieloną herbatą, układamy maliny
  • żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dolewamy do masy kokosowej, mieszamy, wylewamy na spód
  • górę dekorujemy pokrojonymi w kawałeczki kostkami ptasiego mleczka, zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny

1 komentarz: