Tarta z brokułem i cukinią

Drukuj
22.06.2018   Magda

Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna.

Składniki (na tartę o średnicy około 31 cm):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek lodowatej wody

Na farsz:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 średni brokuł
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Na zalewę:

  • 2 granulowane serki wiejskie
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • pestki dyni
  • świeże listki tymianku

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, siekamy masło z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

 

W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.

 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy szalotki. Smażymy, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy jeszcze minutę. Na patelnię przekładamy pokrojoną cukinię oraz brokuły i smażymy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną – około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki. Wkładamy je między 2 arkusze papieru i rozwałkowujemy na płaski placek – dobrze jest przykładać blachę i sprawdzać czy placek jest już na tyle duży by wykleił całą blachę. Ściągamy wierzchnią warstwę papieru, odwracamy ciasto i wkładamy je do formy. Dociskamy i ściągamy papier. Widelcem nakłuwamy ciasto wielokrotnie. Na powrót układamy na ciasto papier i ciasto wysypujemy na to groch, fasolę lub innego rodzaju obciążenie. Wstawiamy do piekarnika do wstępnego podpieczenia na 15 minut. Po tym czasie, wyciągamy do częściowego ostygnięcia, ściągając obciążenie i papier.

 

Do miski przekładamy serki wiejskie, jajka, śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

 

Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa. Na warzywa wylewamy równomiernie serowe nadzienie. Ruszamy delikatnie warzywami, aby farsz się rozlał po formie i wpłynął pod warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut do chwili ścięcia się zalewy i podpieczenia warzyw.

 

Gotową tartę możemy podawać od razu gorącą, posypaną z wierzchu pestkami dynii i świeżym tymiankiem. Możemy też zjeść ją na zimno – przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.