Nie każda zupka niemowlaka musi smakować tak samo. Nie każda zielona potrawa musi przywodzić na myśl brokuła. Dzieci lubią różnorodność. A dla niemowlaków wyraziste smaki i zapachy są atrakcyjne. Dlatego polecam wam spróbować wprowadzić do diety malucha trochę odmiany i przygotować dla niego zupkę z zieloną fasolką i selerem naciowym. Taką zupkę możecie podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia. Dla najmniejszych smakoszy możecie ją zblendować. Dla starszych maluchów wystarczy rozgnieść ugotowane warzywa widelcem.
- fasolka zielona (ok 80 g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak średni
- kawałek selera
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego
Wszystkie warzywa obieramy. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, pietruszkę oraz łodygę selera naciowego w talarki.
W niedużym garnuszku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze wrzucamy białe warzywa i gotujemy przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy zielone warzywa i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju rzepakowego lub oleju kokosowego. Gotowe! Mamy aromatyczną i wyrazistą w smaku zieloną zupkę dla niemowlaka.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Jeden komentarz Dodaj własny