Dzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie!

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki

Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy pojawia się na straganach, to znak że pełnia lata jest tuż tuż. Choć trafia na stoły późno, jest jednym z najpyszniejszych warzyw.

Młode ziemniaki „chodziły” za nami już od dawna. Po prostu je uwielbiamy i przychodzi taka pora, że po prostu musimy je zjeść. Chyba nie jesteśmy jedyni. Dzisiaj w mojej redakcyjnej kuchni koleżanka żaliła się po powrocie ze służbowego wyjazdu po kraju, że w każdym hotelu i restauracji jest mnóstwo rozmaitych potraw, ale nie było dania, do którego dusza się rwie o tej porze roku – ziemniaczków z masłem i koperkiem.

Trzeba przyznać, że jest coś niesamowitego w delikatnych, polskich, słodkich młodych ziemniakach. Ministerstwo Rolnictwa pracuje zresztą nad rozporządzeniem, które ma określić kiedy można używać nazwy młody lub wczesny ziemniak, żeby cypryjskie, marokańskie czy izraelskie ziemniaki nie podszywały się pod nasze.

Polskie ziemniaki z włoskim pesto

Do pesto do sałatki z młodych ziemniaków możecie wrzucić dowolną zieleninę jaką macie w kuchni, a potem dorzucić do tego orzechy lub nasiona, parmezan i oliwę.  Całość miksujemy. Nie musi z tego powstać gładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 0,5 kg bobu
  • 30 g fasolki szparagowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Pesto:
  • Mała garść pietruszki 
  • Mała garść świeżej bazylii
  • Mała garść rukoli
  • Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól i popieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki umyj, nieobrane zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W połowie gotowania wsyp do wody pół łyżeczki soli.

Krok 2

W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób.

Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 3

W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj na dość gładką masę. Posól i popierz według uznania.

Krok 4

Wymieszaj pesto z ciepłymi warzywami. Podawaj z obranym jajkiem.

Smacznego!