czwartek, 21 czerwca 2018

Chłodnik z botwinki. Chłodnik litewski idealny na upały.


Chłodnik z botwinki zwany chłodnikiem litewskim, to doskonała propozycja obiadowa na zbliżające się lato i upały. Kiedy jest nam gorąco szukamy orzeźwienia, wtedy dobrym pomysłem jest pełen witamin chłodnik. Polecam :)

Składniki
- 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
- 1 ogórek zielony
- 2 ogórki kiszone, lub małosolne
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- pół pęczka zielonej cebulki lub szczypiorku
- 600 ml maślanki  lub zsiadłego mleka
- 200 ml gęstej śmietany 18 %
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier

Wykonanie
Z botwinki odcinam buraczki, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą ( tak aby tylko przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i studzę.
Do ostudzonej botwinki dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, rzodkiewkę, drobno posiekany szczypior i koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zsiadłe mleko i śmietanę. Całość dokładnie mieszam, dodaję do smaku sól, pieprz i odrobinę cukru. Wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.
Chłodnik litewski podaje się najczęściej z ugotowanym jajkiem na twardo. Ja podałam z orzeźwiającym listkiem mięty :)
Z podanego przepisu wychodzi spora porcja chłodnika. Ja połowę przelałam do słoika na drugi dzień. Miałam trochę obaw czy utrzyma smak, ale nie potrzebnie, na drugi dzień chłodnik był równie smaczny, a nawet bardziej wyrazisty w smaku.
Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Jadłem to kiedyś i muszę stwierdzić że bardzo pyszne jest. Każdemu bym to proponował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden ze smaczniejszych chłodników! Czekam na botwinkę i też będę gotowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie taki chłodnik :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię,piękny kolor 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na obiad. Pyszny i zdrowy.

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń