Pieczone bakłażany z pomidorami i mozzarellą


            Uwielbiamy to danie. Wykonanie jego jest proste a smak jest rewelacyjny. Najbardziej nam smakuje z malinowymi pomidorami i świeżo zerwaną bazylią. Jest to idealne danie na kolację lub spotkanie ze znajomymi.



Składniki:

- 2 średniej wielkości bakłażany
-  2 - 3 pomidory
- 2 mozzarelle
- świeża bazylia
- sól
- ser długo dojrzewający np. bursztyn








Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany myjemy i kroimy na plastry. (około 1 cm)
  2.  Solimy je z obu stron i odkładamy na talerz aby się spociły i straciły swoją gorycz.
  3. Następnie je płuczemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5.  Na bakłażanach układamy pokrojoną mozzarellę,  cienko pokrojone plastry pomidora, liść bazylii i posypujemy "starkowanym" serem długo dojrzewającym.  
  6. Wsadzamy do piekarnika na 35 minut (190 stopni). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz