Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzol膮

Pyszne muszle – pyszny makaron 馃檪 Taki dzisiaj obiad!

Sk艂adniki /2-4 porcje:

– 250 g makaronu  muszli
– 200g 艣wie偶ego szpinaku
– du偶a pier艣 z kurczaka lub ma艂a podw贸jna
– 100 g mozzarelli
– puszka pomidor贸w krojonych
– 1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
– 3 z膮bki czosnku
– oliwa z oliwek
– 150 g sera ple艣niowego
– 艣wie偶a bazylia
– przyprawa toska艅ska lub mieszanka suszonego oregano, tymianku i ostrej papryki
– 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub 1/3 kostki warzywnej ekologicznej
– s贸l i pieprz
– szczypta cukru

Przygotowanie:
Makaron w艂o偶y膰 na 5 minut do wrz膮cej i osolonej wody. Po tym czasie odcedzamy delikatnie i wyk艂adamy do naczynia lub na talerz. Kurczak pokroi膰 w kostk臋, doprawi膰 przypraw膮 toska艅sk膮, sol膮 i pieprzem. Zamiast mieszanki toska艅skiej u偶yjmy ulubionych zi贸艂 (oregano, tymianek i papryk臋 w proszku). Kurczaka wrzucamy na rozgrzan膮 patelni臋 i sma偶ymy z ka偶dej strony a偶 lekko si臋 zarumieni. Dodajemy przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek (2 z膮bki) oraz umyty szpinak. Wszystko sma偶ymy jeszcze chwil臋, a偶 szpinak zwi臋dnie. Farsz zdj膮膰 z ognia i doda膰 ser ple艣niowy pokrojony w kostk臋.
Do garnka wla膰 pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Doda膰 z膮bek czosnku przeci艣ni臋ty przez prask臋, suszone oregano oraz gar艣膰 艣wie偶ej bazylii drobno pokrojonej. Nast臋pnie doda膰 bulion warzywny lub rozpuszczon膮 kostk臋 warzywn膮, 艂y偶k臋 oliwy z oliwek i szczypt臋 cukru. Piekarnik nagrza膰 do 180 stopni. Przygotowa膰 naczynie 偶aroodporne. Na dno wylewamy sos pomidorowy. Podgotowane muszle nadziewamy naszym farszem z kurczaka i uk艂adamy w naczyniu wy艂o偶onym sosem pomidorowym. Ca艂o艣c posypujemy mozzarell膮 i zapiekamy ok. 25 minut.

Print Friendly, PDF & Email