środa, 20 czerwca 2018

Szwedzkie matiesy

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie mieliśmy, udekorowaliśmy czerwonym pieprzem.









Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • pół cebuli
  • 100 g borówek ze słoiczka
  • pół pęczka koperku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cytryna
  • Zalewa : 140 ml mleka
  • 140 ml wody mineralnej
  • sól
  • cukier
  • pieprz kajeński
  • 2 cebule

    Przygotowanie

    1. Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem z cytryny, ułożyłem je na paterze.
      Śledzie osączyłem, zwinąłem w ruloniki, ułożyłem na plasterkach jabłek.
      Śmietanę słodką ubiłem na sztywno, dodałem startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem i pieprzem kajeńskim.
      Przygotowanym sosem polałem śledzie, na wierzchu należy ułożyć porcje borówek.
      Udekorowałem krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem.
      Podałem z białym chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz