Karpatka z truskawkami

Na Dzień Dziecka karpatka z truskawkami.











 ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
500 ml śmietanki 36%
250 g maskarpone
2 łyżki cukru pudru
300 g pokrojonych truskawek

W garnku zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i utworzy zwartą kulę. Odstawić do wystudzenia.
Do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka,dodać proszek i ucierać mikserem.
 Gotową masę podzielić na dwie części. 
Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką,do każdej nałożyć porcję ciasta,równo rozsmarować i piec w temp. 200* C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudzić.

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Do masy dodać pokrojone truskawki.
Gotową masą przełożyć upieczone blaty. Karpatkę chłodzić w lodówce kilka godzin,przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.








Komentarze

Popularne posty