Mięsne klopsiki z mozzarellą




Kolejna propozycja dla Was na podania mięska mielonego nie koniecznie w formie oklepanych mielonych (chodź są przepyszne warto czasem urozmaicić). U nas poszło jako lekka kolacja z dodatkiem domowego leczo oraz gotowanych szparagów. Ale można śmiało dodać węgle i mamy pełnowartościowy obiad. Żona zjadła ze smakiem mi również bardzo smakowało - oznacza to że na pewno będzie więcej takich propozycji na mięsne klopsiki :)

Składniki:
600g mielonej szynki wieprzowej
6 plasterków boczku 
1 kulka mozzarelli
1 jajko
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz


Mięsko mielone mieszamy razem z jajkiem oraz przyprawami.
Powstałą masę dzielimy na 6 części na każdą z nich dodajemy kawałek mozzarelli.

Mięsko zawijamy w formę kuli z mozzarellą w środku. Plasterki boczku kroimy wzdłuż na pół, każda z kul owijamy dwoma cienkimi plasterkami boczku.
Wrzucamy do foremki na muffinki i do pieca na 45 minut opcja termoobieg 180°C.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (6 klopsów):


Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net


Komentarze