wtorek, 19 czerwca 2018

Zupa -krem z marchewki z pomarańczą i sola odkwaszajaca organizm




Składniki
  • 6 marchewek
  • 2-3 ziemniaki
  • ½ papryczki chilli
  • 1 pomarańcza-sok
  • około 2 cm -świeżego imbiru
  • sól odkwaszająca do smaku
  • 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej
  • ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe
  • ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie

Wykonanie
Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki .
Wszystko dusić pod przykryciem , mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły. Dodać ciepłą przegotowaną wodę,tyle aby było ponad powierzchnie warzyw około 3-4 cm , ogrzewać -gotować około 25-30 minut, aż marchewki będą miękkie. Starać się ,aby temperatura zupy nie przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać  sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować  na krem:))
Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com