wtorek, 19 czerwca 2018

pierogi z jagodami






Składniki
wychodzi około 80 pierogów
  • 600 g mąki pszennej
  • ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody
  • 50 ml mleka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie
Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut, a nawet do 60 minut, do odpoczynku. Po tym czasie brać kawałek ciasta ,rozwałkować i wykrawać krążki. Każdy krążek wypełnić nadzieniem. Po skończeniu lepienia ,gotować we wrzącej wodzie pod przykryciem do wypłynięcia pierożków.:))
Składniki
  • 800 gram jagód,lub innych owoców
  • cukier do smaku
Wykonanie
Umyte ,osuszone jagody wymieszać z cukrem.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi z jagodami. Taką ilością z pewnością byśmy się najedli na cały rok. ;-) W takiej ilości pierogi lepi tylko moja Mama i Ciocia. Podziwiam Cię. :-) Ja ograniczam się do 250 g mąki.

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com