czerwca 19, 2018

Mięso mielone po bałkańsku

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charakterystyczną dla Bułgarii przyprawę. Jeśli jej nie mamy, pomińmy ją lub zastąpmy innymi - danie będzie równie smaczne.


500g mięsa mielonego 
2 cebule
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
250ml passaty pomidorowej 
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki czubrycy czerwonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
olej 

100g żółtego sera
150g sera feta
3 jajka 
3 łyżki bułki tartej 
natka pietruszki do dekoracji 

1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i papryką, do zarumienienia. Wlewamy passatę, przecier, wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy. 
2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty. 

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na mięso mielone. Wygląda bardzo apetycznie, a do tego kolorowo. :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP