wtorek, 19 czerwca 2018

Pierogi z mięsem mielonym


  Bardzo długo nie robiłam pierogów, chyba ostatni raz jeszcze w rodzinnym domu czyli jakieś pięć lat temu... :)  Przez ostatnie lata dużo się działo i nie było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D 




Składniki na ok. 30 sporych sztuk:
 
Ciasto:
  • 370 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
  • ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz 


  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na  oleju. Czosnek obrać, umyć i pokroić bardzo drobniutko. Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu i wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć i odstawić. 

  Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi.
 
  W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3 łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi wypłyną gotować je jeszcze ok. 6-10 min. w zależności od ich wielkości (ja gotowałam 10 min.), od czasu do czasu przemieszać. Podawać na ciepło z podsmażoną cebulką. 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Pyszne pierożki, chętnie bym takie pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie mam na takie ochotę od kilku dni☺

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubie pierogów, ale takie z chęcią bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nigdy nie robiłam pierogów -zawsze z mamą, może nadszedł czas, żeby spróbować... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie pierogi to ja jestem chętna :) Proszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy sama nie lepiłam pierogów, dawno ich już więc nie jadłam - muszę czekać aż ktoś mi takie przygotuje :D

    OdpowiedzUsuń