Krem z cukinii





Zielone zupy to coś co uwielbiam. A że cukinii teraz w bród, to szkoda byłoby nie zrobić zupy cukiniowej. Tym razem w wersji kremowej ;)


Potrzebujemy:
– 3 średniej wielkości cukinie
– 3 niezbyt duże ziemniaki
– cebulę
– średniego pomidora
– małe opakowanie boczku pokrojonego w kostkę
– sól, pieprz
– ząbek czosnku
– odrobinę maggi
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 litr wody


Przygotowanie:
Dwie cukinie (ze skórą), obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. W międzyczasie pomidora parzymy, obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników. Zalewamy wodą, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Następnie lekko studzimy i blendujemy. Ponownie podgrzewamy. Gdy zupa zacznie się gotować, powinien pojawić się na jej powierzchni czerwony „szum” z pomidorów. Zbieramy go za pomocą łyżki. Dzięki temu zupa będzie miała apetyczny zielony kolor. Doprawiamy do smaku.
Dodatki:
Ostatnią cukinię kroimy na cieniutkie plasterki (ja używam do tego obieraczki do warzyw) i wrzucamy do miseczki z wrzątkiem na 1-2 minuty. Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na chrupko. Teraz wystarczy nalać zupę do miseczek i udekorować warzywnym makaronem i skwarkami z boczku. Smacznego!

Komentarze