Recent Posts

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Pasztet z królikiem i szpinakiem

Do przygotowania tego pasztetu zainspirował mnie Jakubiak. Widziałam program w telewizji w którym przygotowywał pasztet ze szpinakiem. Spodobało mi się to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu.



Składniki:
  • 1 królik z podrobami
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę







Wykonanie:

Królika i łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy podroby z królika. I gotujemy je jeszcze chwilę. Mięso wykładamy do przestygnięcia. Usuwamy kości i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy  lub foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej (formę wstawiamy do większej formy z wodą) w temperaturze 180 C przez około 1 ½ godz. Po wystudzeniu kroimy na plastry i SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz