Szparagi w boczku to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania tego warzywa. Aromatyczny boczek wędzony podkreśla delikatny smak szparagów a proces pieczenia wydobywa z nich co najlepsze.
Koniecznie spróbujcie tego dania, póki sezon na szparagi trwa.
PRZEPIS NA SZPARAGI W BOCZKU
Składniki na szparagi w boczku:
szparagi
cienkie plastry boczku wędzonego
Jak zrobić szparagi w boczku:
Szparagi myjemy i obieramy – zobacz poradnik Jak obrać szparagi.
Każdy szparag owijamy plastrem wędzonego boczku i układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy ok 45 min w 180st.
Smaczne i na ciepło i na zimno.
*Zero Waste – obierki szparagów można wykorzystać / dodać do gotowania bulionu warzywnego.
Zobacz też:
Makaron gryczany w sosie kokosowym ze szparagami i białą fasolą
Pizza bianca ze szparagami, cukinią i pomidorkami
Pełnoziarnista pizza ze szparagami, cukinią i bazylią
Podpłomyk razowy ze szparagami i kaszanką