szparagi_w_boczku

Szparagi w boczku to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania tego warzywa. Aromatyczny boczek wędzony podkreśla delikatny smak szparagów a proces pieczenia wydobywa z nich co najlepsze.

Koniecznie spróbujcie tego dania, póki sezon na szparagi trwa.

PRZEPIS NA SZPARAGI W BOCZKU

Składniki na szparagi w boczku:

szparagi

cienkie plastry boczku wędzonego

Jak zrobić szparagi w boczku:

Szparagi myjemy i obieramy – zobacz poradnik Jak obrać szparagi.

Każdy szparag owijamy plastrem wędzonego boczku i układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy ok 45 min w 180st.

Smaczne i na ciepło i na zimno.

*Zero Waste – obierki szparagów można wykorzystać / dodać do gotowania bulionu warzywnego.

szparagi_w_boczku

Zobacz też:

Jak ugotować szparagi  Jak ugotować szparagi

Makaron gryczany w sosie kokosowym ze szparagami i białą fasolą  Makaron gryczany w sosie kokosowym ze szparagami i białą fasolą

Jajecznica ze szparagami  Jajecznica ze szparagami

Zupa szparagowa  Zupa szparagowa

Pieczone szparagi  Pieczone szparagi

Pieczone szparagi z szynką  Pieczone szparagi z szynką

Szparagi z sosem z awokado  Szparagi z sosem z awokado

Szparagi z sosem aioli  Szparagi z sosem aioli

szparagi z grilla  Szparagi z grilla

Szparagi z masłem ziołowym  Szparagi z masłem ziołowym

Szparagi z masłem czosnkowym  Szparagi z masłem czosnkowym

Pizza bianca ze szparagami, cukinia i pomidorkami  Pizza bianca ze szparagami, cukinią i pomidorkami

pizza ze szparagami i cukinią  Pełnoziarnista pizza ze szparagami, cukinią i bazylią

pizza  Podpłomyk razowy ze szparagami i kaszanką

Grzanki z masłem ziołowym, żółtym serem i szparagami  Grzanki z masłem ziołowym, żółtym serem i szparagami

Szparagi na parze z jajkiem na miękko  Szparagi na parze z jajkiem na miękko