niedziela, 17 czerwca 2018

Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka


W kuchni podkarpackiej nie brakuje oryginalnych przepisów, których nie spotka się nigdzie indziej. Mam wrażenie, że surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem jest jednym z nich. Danie, którego podstawowym składnikiem jest cebula, to danie dla koneserów - trzeba ją lubić w surowej postaci, by danie docenić. W surówce ostrą cebulę równoważy słodko-kwaśne chrupiące jabłko, a jej intensywny smak nieco neutralizuje śmietana z natką pietruszki i koperkiem. Moim zdaniem surówka najlepsza jest na drugi dzień.
Surówka z czerwonej cebuli to danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej z okolic Strzyżowa.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnożecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Przy tej okazji przypominam też o innym podkarpackim daniu na bazie cebuli, które gości na blogu od dawna. To bieszczadzki bigos z cebuli po jałowsku. Danie wyjątkowe i niepowtarzalne.

Bigos z cebuli po jałowsku

Zachęcam do wypróbowania obu przepisów :)



Składniki na surówkę:
  • 4 czerwone cebule
  • 2-3 duże jabłka (najlepiej twarde, słodkie)
  • 2 duże łyżki posiekanego koperku
  • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, cukier i pieprz do smaku
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka

Cebule obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę kroimy cienko w piórka (czyli wzdłuż włókien). Dzięki temu cebula pozostanie jędrna, będzie trzymała kształt i nie będzie się łamać. Do cebuli dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy i razem ze skórką kroimy w ósemki, a następnie każdy kawałek kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by zachowały swój kolor.
Koperek i natkę pietruszki dodajemy do pozostałej śmietany. Dodajemy również sól, cukier oraz pieprz i mieszamy. Łączymy z cebulą i jabłkami. Surówkę przechowujemy w lodówce. W mojej opinii najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się połączą, a cebula straci nieco na swojej mocy.


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów :)



3 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.