poniedziałek, 18 czerwca 2018

Domowe lody miętowe z maszynki


Lody domowe bez maszynki czy przy jej pomocy? Zdecydowanie z maszynki. To moje pierwsze pyszne lody z maszynki i na pewno nie ostatnie.
Do domowych lodów, składniki muszą być najlepszej jakości.
Poza tym produkty mleczne powinny być o dużej zawartości tłuszczu a cukier bardzo drobny lub najlepiej puder. W domu nie dodajemy żadnych ulepszaczy, usztywniaczy czy innych dziwacznych składników.


Za dobrą kremową konsystencję lodów odpowiada tłuszcz zawarty w nabiale a drobny cukier nadaje sztywność. Można dodać alkohol do lodów, ale musimy pamiętać, że konsystencja po jego dodaniu staje się bardziej zmiękczona.



Pamiętam lody z dzieciństwa. Rodzice przechowywali bryły lodu w ogrodzie, zakopane po uszy w ziemi:). Mama robiła pyszne lody, do których używała tylko jajek, śmietany, mleka i cukru, oraz owoców. Kręciła mieszaninę w wielkiej bańce, to taka wówczas i obecnie kanka na mleko, która była wstawiona do wielkiej miski napełnionej lodem. To dopiero było wyzwanie!
Pamiętam ich smak do dziś, zrobiłam podobne przy pomocy maszynki do lodów, której wówczas nie było.
Obecnie zrobienie lodów w domu jest dziecinnie proste, nawet jak nie mamy maszynki. Lodówka jest w każdym domu więc można zmiksowane składniki mrozić w płaskim zamkniętym pudełku 4-5 godzin a przed podaniem wyjąć wcześniej.    






Domowe lody miętowe z maszynki


Składniki na 1litr lodów

  • 500ml mleka,
  • 7-8 żółtek,
  • 200g cukru pudru,
  • 250g serka mascarpone,
  • garść świeżej mięty,
  • sól do smaku.
  
Mus do lodów


  1. Mleko doprowadzamy do wrzenia.
  2. Ubijamy żółtka na parze do białości.
  3. Nie przerywając ubijania, wlewamy gotujące mleko, małym strumieniem.
  4. Ubijamy do chwili, aż wytworzy się dużo piany, powiększającej optycznie mus.
  5. Zdejmujemy z ognia, ubijamy jeszcze chwilę, dodajemy szczyptę soli.
  6. Do ciepłego musu, dodajemy serek mascarpone z lodówki i miksujemy do połączenia.
  7. Na koniec dodajemy zmiksowaną, ewentualnie drobniutko pokrojoną świeżą miętę, razem z łodyżkami.
  8. Mus wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  9. Przed wlaniem musu do maszynki schładzamy go jeszcze około 30 minut w zamrażalniku.
  10. Wlewamy mus lodowy do pojemnika i postępujemy zgodnie z instrukcją swojej maszynki do lodów.
  11. Po 35 minutach mieszania przez maszynkę lody były dość gęste. Nadawały się już do jedzenia. Część została zjedzona, resztę włożyłam do zamrażalnika, wkładając pojemnik z lodami w reklamówkę. Po dodatkowym schłodzeniu przez około 2 godziny, były najlepsze!


4 komentarze:

  1. LODY REWELACYJNE W SMAKU.POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Też posiadamy maszynkę do lodow i często robimy różne smaki, ale ostatnio mamy etap lodów z Maca, tyle że je sami robimy, wystarczą polewy z Tymbarka i zwykłe domowe lody śmietankowe, polecam nie ma żadnej różnicy a polewy zawsze dajemy więcej niż w tych kupnych, bo nam zawsze było jej za mało

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno chodzi o żółtko a nie o białko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka jaj nie nadają się do lodów,
      żółtko ma smak i odpowiednią konsystencję bo zawiera tłuszcz.

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print