Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci

Kinder Country z truskawkami


Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają!

Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu.

Składniki na truskawkowe Kinder Country

  • 3 opakowania herbatników petit beurre po ok. 100 g
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu
  • 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu
  • pół szklanki mleka do herbatników
  • truskawki

Polewa z Nutelli

  • 3 łyżki kremu Nutella
  • 2 łyżki mleka

50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i wanilii. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie miksujemy. Masę trzeba podzielić na dwie części, do jednej dodać schłodzoną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Plastikowy pojemnik o pojemności ok. 2 l lub małą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne.

Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy z pozostałą częścią preparowanej pszenicy i pokrojonymi truskawkami. Krem nakładamy na herbatniki i wszystko wyrównujemy.

Na wierzch układamy podwójną warstwę namoczonych w mleku herbatników - po wyjęciu deseru będzie to spód naszego tortu. Pojemnik wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2-3 godzin.

Przed dekorowaniem wyciągamy torcik z lodówki i wykładamy go z plastikowego pudełka odwracając je “do góry nogami” - czyli wierzch tortu to spód, a spód to wierzch. Teraz czas na polewę z Nutelli i dekorację świeżymi truskawkami. Polewę można przygotować w kuchence  mikrofalowej podgrzewając wymieszane składniki ok. 1 minutę.

Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli gotowe!

Komentarze