sobota, 16 czerwca 2018

tartaletki z beza






Składniki tartaletki
 około 20 sztuk

  • 3½  szkl.mąki 
  • ¼ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200gr. masła
  • 2 duże żółtka
  • 4-6 łyżek gęstego jogurtu -ilość jogurty w zależności od mąki 
Wykonanie 
 Mąkę cukier , sól i masło zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników,około 3-4minuty.Ma mieć konsystencje grubej kruszonki. W misce wymieszać żółtka i 2 łyżki jogurtu,a następnie dodać ciągle miksując do mąki .Jeśli ciasto nie łączy się w duże kawałki to dodać jogurtu 1-2 łyżki .Utworzyć kulę,zakryć folią i do lodówki na 30 minut.Gotowe ciasto podzielić na pół,każdy kawałek rozwałkować na grubość  05 milimetra,wyciąć i wykleić foremki - tartaletki . Ponakluwać  dno ciasta i ponownie do lodówki na 30 minut.Piec na zloty kolor w nagrzanym piekarniku ,w temperaturze  175-180° C .




Składniki bezy
  • 6 białek 
  • 300gr. cukru drobnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,lub zwykłego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8-10 daktyli suszonych drobno pokrojonych 
Środek tartaletek wypełnione są frużeliną owocowa  tutaj ,a na to beza położona .
Wykonanie 

Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczypta soli.Następnie po 1 łyżce cukru ,miksując do rozpuszczenia cukru 2-3 minuty i tak po każdej 1 łyżce cukru miksować do całkowitego rozpuszczenia i skończenia cukru.Do ubitej piany z cukrem dodać ocet połączony z sokiem z cytryny.Teraz ręcznie połączyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z ubita piana . Po kilka kawałków daktyli wyłożyć na blaszkę ,a na to formować kształt bezy na wielkość tartaletki .
I taką ilość ile mamy tartaletek. wychodzi około 20 z tej ilości.   
Piec w nagrzanym piekarniku 180° C 5 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 110-120°C i piec około 90 minut .

1 komentarz:

  1. Ależ to smakowicie wygląda! Żeby tylko nie chciało iść w biodra, a znając mnie to tam by właśnie poszło :D

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com