sobota, 16 czerwca 2018

Udka pieczone po amerykańsku


  Przybywam dziś do Was z przepisem na smaczne, soczyste, pieczone udka po amerykańsku. To kolejny pomysł na obiad z serii zamarynuj, odstaw na kilka godzin (lub całą noc), włóż do rozgrzanego piekarnika i wyjmij gotowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że razem z mięskiem do piekarnika wrzuciłam również pokrojone, naoliwione i przyprawione ziołami ziemniaki, które pięknie się upiekły i cały obiad praktycznie zrobił się sam :D




Składniki na ok. 4 porcje:
(Inspiracja: "Przyślij Przepis")
  • ok. 1 kg podudzi/udek z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula 
  • ok. 0,5 szklanki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz

  Udka umyć, dokładnie osuszyć i włożyć do miski. Cebule obrać, posiekać w średnią kostkę i wrzucić do mięsa. Całość oprószyć solą oraz pieprzem, zalać keczupem i bardzo dokładnie wymieszać tak by mięso było całe obtoczone w sosie. Przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie całą zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę (lub folię aluminiową, jeśli nie posiadamy pokrywki) i dopiekać bez przykrycia przez ok. 20-25 minut kontrolując  od czasu do czasu czy wierzch się nie przypala. Podawać na ciepło. 


 

4 komentarze: