SPIRALITE COOKIES – PREY

Arkane Studios po sporym sukcesie dwóch części Dishonored, wydało także nowy tytuł – Prey – który jest powiązany z grą z 2006 roku, ale tak naprawdę te produkty nie mają zbyt wiele wspólnego, pomijając klimat sci-fi i obecność kosmitów. Niemniej, muszę przyznać, że to kolejny tytuł od Arkane, który mnie oczarował. I to nie tylko przez styl bardzo podobny do ukochanego przeze mnie Bioshocka (czy też wracając do wcześniejszych lat, System Shocka), ale także dużą ilość detali i smaczków w grze (jak już na Arkane przystało) oraz miodny gameplay.

Stylowa kuchnia!

Nie będę rozwodziła się tu nad fabułą – chodzi głównie o stację kosmiczną, eksperyment naukowy i przetrwanie podczas oblężenia agresywnych stworzeń z innego świata. Niby banał, ale storytellingowo Prey mocno się broni, a eksploracja stacji Talos daje sporą satysfkację, chociaż nie będę ukrywała, że czułam mały zgrzyt przez ostatnie godziny rozgrywki (jak przejdziecie, to będziecie wiedzieli co mam na myśli, nie chce pisać więcej, bo musiałabym przyspoilerować). Jednakże nabite ponad 40h na Steamie mówi samo za siebie – mimo tej jednej uwagi, polecam z czystym sumieniem, fani Bioshocka i Dishonored będą przeszczęśliwi.

Pudełkowy, ale zróżnicowany bufet

Jeżeli chodzi o kwestie kulinarne, zadbano o to z należytą starannością. Jako Morgan Yu możemy odzyskać zarówno zdrowie, jak i energię Psi, jedząć określone produkty spożywcze, które możemy znaleźć na całej stacji. W kuchni TranStaru widać naleciałości międzynarodowej kuchni, do wyboru mamy rosyjskie bliny, sushi, dim sum czy makaron udon, pudding bananowy, paluszki rybne, ciastko cytrynowe, suszone pomidory, cukierki i ciastka przypominające małe galaktyki. Jest też sporo napojów, z alkoholem włącznie. Jeśli spróbujemy każdego dostępnego produktu spożywczego na stacji, dostaniemy trofkę TranStar Gourmand.

Oprócz ciekawych zaprojektowanych pomieszczeń kuchennych, designerzy przygotowali także opakowanie jedzenia stylizowane na retro-futurystyczne art deco. Dodatkowo mamy także dość ciekawego questa rozgrywającego się w cafeterii, ale o tym napiszę przy okazji kolejnego przepisu z Prey. Podsumowując, ode mnie 5+ za takie podejście do tematu kulinariów.

Przepiękne arty opakowań [źródło: www.xboxachievements.com]

Za to ten wpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami.

Ciastka nie tej galaktyki!

Czas poczuć smak kosmicznej kuchni!

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
243 kcal | 4 g białka | 35 g węglowodanów | 10 g tłuszczu
SPIRALITE COOKIES
PREY 2017
warstwowe, kruche ciastka z makiem i sezamem

20 min
20 min (czekanie)
6 zł
10 porcji
proste
POTRZEBUJESZ

  • piekarnik
  • wałek
  • miska
  • papier do pieczenia
  • ostry nóż
  • Składniki Koszt
    mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. (280g) 0,70 zł
    masło – pół kostki (100g) 3zł
    cukier biały – 1/3 szkl. (70g) 0,20 zł
    cukier brązowy – 1/3 szkl. (70g) 0,70 zł
    jajko – M (60g) 0,50 zł
    kakao ciemne – 1 czubata łyżka (12g) 0,30 zł
    sezam – 2 łyżeczki (10g) 0,20zł
    mak – 2 łyżeczki (10g) 0,20 zł
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki 0,10 zł
    aromat waniliowy – 2 krople 0,10 zł
    sól – szczypta
    Razem 6 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. CIASTO JASNE (5 min)

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przez ok. 1-2 min, dodaj jajko i aromat, wymieszaj do połączenia.

    Później dodaj mąkę, sodę i sól, wyrób na jednolite ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do ręki dodaj nieco więcej mąki.

    2. CIASTO CIEMNE (3 min + 30 min chłodzenie)

    ⅔ jasnego ciasta odłóż, do reszty dodaj kakao sezam i mak, dokładnie wyrób do połączenia składników. Oba ciasta owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 min.

    3.WAŁKOWANIE (5 min + 20 min chłodzenie)

    Rozwałkuj obydwie kule w jednakowe prostokąty o grubości ok 0.5 cm.

    Ciemną warstwę nałóż na jasną i zwiń w ciasny rulon, który zawiń w folię spożywczą. Włóż do zamrażarki na 20 min – dzięki temu będzie łatwiej pokroić rulon w okrągłe ciastka.

    4.FORMOWANIE CIASTEK (5 min)

    Pokrój roladę w plastry o grubości ok. 1.5 cm, wyłóż na papier do pieczenia, zostawijąc nieco miejsca pomiędzy poszczególnymi ciastkami.

    5. PIECZENIE (15 min)

    Piecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż ciastka będą lekko przyrumienione. Studź na metalowej kratce.


    PODANIE


    Ciastka świetnie pasują do kawy – uważajcie jednak na kubki i upewnijcie się, że to nie mimici 🙂


    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

     

    Scroll to top