Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą

Jeśli ktoś zapytałby Was o kultowe serie FPS, to zapewne jedną z odpowiedzi byłaby franczyzna pod szyldem Wolfenstein, ze słynnym Williamem Josephem „B.J.” Blazkowiczem, synem polskich imigrantów, w roli głównej. Pamiętam jak w dzieciństwie dorwałam się do Wolfa 3D (gdzie byli rodzice? xD) – minęło mnóstwo czasu od tego momentu, seria przechodziła swoje lepsze i gorsze momenty, ale ostatnia odsłona na pewno nie zalicza się do gier słabych. Wręcz przeciwnie, The New Collossus oferuje bardzo dynamiczną, przyjemną rozgrywkę w doskonałej oprawie wizualnej. Fabuła nie sili się na sztuczne ambicje – przyprawiona nietuzinkowym poczuciem humoru wartka akcja z niejednokrotnie absurdalnymi wydarzeniami zupełnie wystarcza, aby nie móc oderwać się od klawiatury. Ma to też swoje minusy, gdyż gra jest dość krótka i przy tak żwawej akcji można ją przejść w 2 wieczory (przez słabość do wnikliwej eksploracji zazwyczaj przechodzę gry w jakieś 30% więcej czasu niż wskazuje howlongtobeat – w przypadku Wolfensteina nabiłam zaledwie 18h). Oczywiście twórcy wydłużają rozgrywkę poprzez questy związane z Enigmą, ale główny wątek można przejść w mniej więcej 9-10h, co może zostawić pewien niedosyt.

Jeśli mówimy już o głodzie, to w New Collossus mamy kilka okazji do aktywowania pracy naszych ślinianek. Najwięcej takich momentów mamy w poziomie znanym nam z trailera, gdzie trafiamy pod przykrywką strażaka, do Papa Joe’s All American Diner. Już przy samym czytaniu menu wiszącego za ladą można rozmarzyć się o kalorycznych burgerach, sandwichach czy aksamitnych mlecznych shake’ach. Zanim jednak dotrzemy do samego dinera, na ulicach widać kawiarnie, a także stoiska ze słodkościami, takimi jak pączki, lody czy typowe amerykańskie ciasta.

Jednego mlecznego shake’a poproszę! Najlepiej… truskawkowego!

Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami, widocznymi przez szyby – m.in. kolby kukurydzy, pieczone udka kurczaka czy pancakes. Co więcej, w pewnym momencie fabuły za sterami kuchni na statku staje Polka, Anna Wolańska – w jednym z jej monologów słyszymy, że wspomina o kulinarnych zwyczajach Warszawy.

Bo dobra kuchnia to polska kuchnia.

Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki.

Może würfelka na deserek?

 

Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym.

W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych oraz w notatkach znalezionych podczas eksploracji, w których autorzy wspominają np. o tym co jedli, albo jakie potrawy polecają nadawcy w danej miejscowości.

Kapusta kiszona źródłem zdrowej energii!

Jedna ze znajdziek dotyczy przepisu z książki kucharskiej na burgery z kiszoną kapustą, w której dość precyzyjnie określono sposób ich przyrządzania. Tym właśnie zajmiemy się w tym wpisie – sprawdziliście czy amerykańskie danie przetransformowane na niemiecką nutę jest zdatne do przełknięcia.

Oczywiście nie obyło się  bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek wędzonego boczku, tzw. „Specka”, ale my pokusimy się jeszcze o podsmażenie.
Wielbiciele kiszonek proszeni do stołu!

Einer kleiner Test mit Sauerkraut Burger!


ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
779 kcal | 37 g białka | 62 g węglowodanów | 43 g tłuszczu
SAUERKRAUT BURGER
Wolfenstein II The New Colossus
burgery z kiszoną kapustą i boczkiem

20 min
7 zł
1 porcja
łatwe
POTRZEBUJESZ

  • patelnia
  • nóż
  • miska
  • Składniki Koszt
    mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł
    kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł
    musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł
    boczek wędzony – 3 plastry [30g] 0,90 zł
    bułka grahamka, duża – 1 szt. 0,80 zł
    sól, pieprz
    //SOS//
    majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł
    chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł
    Razem 7 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. FORMOWANIE KOTLETÓW (4 min)

    Świeżą, chudą wołowinę wyciągamy z lodówki na ok. 30 min przed smażeniem. Mięso siekamy i wyrabiamy przez chwilę dłońmi.  Formujemy kule i spłaszczamy je dłońmi,  aby uzyskać okrągłe burgery o grubości ok. 1,5 cm. Na środku każdego kotleta wyciskamy okrągłe wgłębienie – pozwoli ono na utrzymanie równej grubości po usmażeniu.

    2. SMAŻENIE KOTLETÓW (8 min)

    Patelnię grillową lub zwykłą mocno nagrzewamy (smażymy bez dodawania tłuszczu). Umieszczamy na niej kotlety (tak, aby się nie stykały) i smażymy na mocnym ogniu z jednej strony przez ok. 3 minuty, następnie obsypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, odwracamy i smażymy przez kolejne 2-3 min, doprawiając także drugą stronę. Burgery powinny mieć ciemno-brązową barwę i być lekko różowawe po bokach. Jeśli chcecie well done, dosmażcie je po 1 min na każdą stronę, Usmażone kotlety przekładamy na talerz i dajemy im „odpocząć” przez minutę.

    3. BEKON (4 min)

    Na suchej, rozgrzanej patelni układamy plastry boczku. Skrapiamy plastry równomiernie ok. 2 łyżkami wody (sprawi, że boczek nie będzie pryskał i stanie się chrupki) i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia i chrupkości. Przekładamy na arkusz ręcznika kuchennego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    4. TOSTOWANIE BUŁEK (1 min)

    Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron.

    5. SOS (1 min)

    Majonez łączymy z chrzanem i szczyptą soli, mieszamy.

    6. MONTAŻ BURGERA (2 min)

    Spód bułki smarujemy sosem chrzanowym, na to kładziemy kotlet, smarujemy go sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy.


    PODANIE


     
    Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa!
       


    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

     

    Scroll to top